miercuri, 6 februarie 2013

Sculptură în fildeș de mamut veche de 26.000 de ani



Sculptura a fost descoperită în Moravia, Cehia, împreună cu alte obiecte. Este vorba despre chipul unei femei, sculptat în Epoca de Gheață în fildeșul unui mamut lânos. ”Având o vechime de 26.000 de ani, înclinăm să credem că este primul portret al unei femei. O adevărată operă de artă! Piesa este remarcabilă și prin faptul că ne oferă imaginea cutiei craniene a omului din acea epocă. I-am admirat trăsăturile și felul cum a fost sculptată.


Modelul a fost cu siguranță o femeie frumoasă, cu niște ochi frumoși. Dacă analizați figura veți vedea chiar și o gropiță în bărbia ei. Era încă în viață în ziua în care a fost sculptată. Această mare operă antică este expusă în British Museum”, a declarat unul dintre specialiștii muzeului londonez. Reprezintă cel mai vechi portret făcut vreodată unei femei. Și să ne gândim că a fost realizat folosind unelte de piatră. Piesa uimitoare de artă, mai mică decât un deget, are doar 4.8 cm.


O altă sculptură antică remarcabilă este cea numită ”Venus de Lespugue”. Are aproximativ 150 mm înălțime, o vechime între 24. 000 și 26.000 de ani, și este sculptată în fildeș. A fost descoperită în 1922 în peștera Rideaux de Lespugue, situată la poalele Pirineilor. Dar a fost deteriorată în timpul săpăturilor, distrugându-se un fragment, vizibil pe partea stângă a statuii. Este prima sculptură care înfățișează o fustă agățată de șolduri. Maestrul Pablo Picasso a îndrăgit atât de mult această sculptură încât a realizat două copii pe care le ținea tot timpul aproape, având, se pare, o influență deosebită în operele sale.


Sacru feminin: stânga, corpul unei femei mature din Dolni Vestonice, care este considerată a fi cea mai veche figură din ceramică din lume. Dreapta: femeie sculptată în steatit. Ambele au o vechime de aproximativ 20.000 de ani. Au fost găsite în Grimaldi, Italia. (dailymail)

Posted by R2blog. R2blog auto post for blogspot. Download at http://R2blogger.blogspot.com


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu