miercuri, 6 februarie 2013

Femeia misterioasă din «Ochiul lui Horus»



Este o provocare pentru orice arhitect, mai ales atunci când este vorba de jonglarea unui buget fără constrângeri financiare. Iată, aveți de admirat câteva imagini a unei case ciudate compusă din 25 de dormitoare, 14 băi, 5 saloane și o superbă terasă interioară. Pereții, din sticlă și oțel, permit luminii solare să pătrundă chiar și în subsol.


Prin această metodă este asigurat un microclimat confortabil, un flux constant de aer, lumină și căldură, și mai mult decât atât, o peisagistică superioară. Văzut de sus, complexul seamănă cu ”Ochiul lui Horus”, binecunoscutul simbol al protecției, puterii și sănătății, din Egiptul antic. Misterioasa clădire este situată pe o insulă privată numită ”Isla Playa de Cleopatra”, din golful turcesc Gökova.


Se spune că în acest loc, acoperit cu nisipul cel mai fin din lume, Antonio și Cleopatra au trăit marea lor iubire. Tema egipteană după care este structurată proprietatea este bazată pe legendele care circulă relativ la numele insulei. Conform poveștilor, chiar de pe vremea celebrei regine, era un loc insolit. Se spune că și nisipul pentru plajă ar fi fost adus din Egipt, frumoasa Cleopatra neadmițând să pună piciorul pe orice teren care nu era al patriei sale.


Imensul simbol egiptean a fost un cadou extravagant al miliardarului rus Vl. Doronin oferit în 2011, la cea de-a 41 aniversare, supermodelului Naomi Campbell. Structura este sistematizată într-o formă care ar părea ciudată, dar ea conferă funcționalitate ecologică dar și un plus de frumusețe aparte: conturul negru care se vede în fotografii este compus din panouri foto voltaice, care funcționează în combinație cu sistemul geotermal și care furnizează energie pentru toată casa, iarna asigurând căldură, iar vara răcoare fără a folosi aer condiționat.