miercuri, 6 februarie 2013

Povestea gemenelor care și-au inventat propria limbă



Pot comunica oral două persoane care nu au învățat nici o limbă? Da, spun psihologii. Povestea următoare este una dintre cele mai bizare cazuri de comunicare. Este vorba despre istoria - devenită celebră - a două gemene din Georgia, Grace și Virginia Kennedy, care și-au inventat și elaborat, până la vârsta de opt ani, codurile unei comunicări secrete. Gemenele s-au născut în 1970 în Columbus, Georgia. Ele au suferit traume severe la scurt timp după naștere.


Deși testele au demonstrat că nou-născutele nu aveau leziuni cerebrale, tatăl lor a declarat atunci unui neurochirurg că ar dura ani de zile pentru a se stabili adevărul. Familia Kennedy s-a mutat într-un ținut izolat din San Diego. Grace și Virginia nu au socializat cu nimeni, nu au părăsit niciodată casa părintească și nu au fost trimise la școală. Au petrecut cea mai mare parte a timpului fie singure, fie cu bunica lor maternă, care a vorbit numai limba germană. Într-un asemenea imperiu al singurătății, fetițele au început să vorbească într-o limbă a lor și nimeni nu a putut să o înțeleagă. Tatăl lor a declarat mai târziu pentru ”San Diego Tribune” că a realizat târziu că fetele au inventat un limbaj al lor. A crezut că erau retardate mintal din cauza problemelor ivite la naștere. A considerat că nu le-ar face nici un bine dacă le trimitea la școală.


După ce și-a pierdut slujba, un asistent social de la oficiul de șomaj și un asistent social l-au sfătuit să le interneze pe fete la ”Spitalul de Copii San Diego”, din California. Specialiștii au descoperit repede că Virginia și Grace, erau departe de a fi retardate. Sufereau de ceea ce se numește ”idioglossia”. După opt ani, în cele din urmă fetele renunțat la codul lor ciudat și au învățat limba engleza. Dar ele vorbesc încă imperfect, cu toate că au fost trimise la școli separate pentru a le ușura învățarea limbii engleze. IQ-ul lor a fost testat și evaluat a fi în jurul valorii de 80. Dar IQ-ul acum are alte dedesubturi. Adevăratul IQ are altă scară de valori, mult mai complexă, după cum arată cele mai recente studii ale specialiștilor.


Cazul lor a rămas o enigmă. Psihologii spun că acest limbaj este deseori dezvoltat numai de către frați. El apare cel mai frecvent la gemenii identici și dispare de obicei în timp, cam după vârsta de trei ani. Dar sunt împrejurări speciale, cum ar fi izolarea socială, care poate duce ca limbajul respectiv să persiste. Acest fenomen este cunoscut sub numele de ”idioglossia” sau ”cryptophasia”. ”Gustul pentru înscenare și narativitate le-a condus pe cele două copile la un puzzle de situații fotografice menite să transleze acest caz de pe terenul psihiatriei ori al științei limbajului pe cel al investigației autoportretului în oglindă. Cel mai bun exemplu al unui caz de «idioglossia» sunt gemenele Grace și Kennedy din Virginia, cunoscute și ca ”Poto and Cabengo, după filmul realizat de Jean Pierre Gorin, lansat în 1979. Ele și-au dezvoltat propria lor limbă, dincolo de înțelegerea altora. Face parte din misterul și inocența copilăriei”, au declarat specialiștii.


Psihologii au filmat și analizat peste 100 de ore de cadre. S-a dovedit că o mare parte din limbajul gemenelor a constat în fraze pronunțate greșit și deformate în engleză, cu un pic de germană, care au fost rostite foarte repede. Cele mai multe dintre discursurile lor au devenit oarecum inteligibile după ce filmul a fost urmărit cu încetinitorul. În limba lor, de exemplu, au fost descoperite 30 de cuvinte diferite pentru ”cartof”. Cu trecerea timpului, fetele s-au adaptat, (potrivit Wikipedia,Virginia lucrează pe o linie de asamblare iar Grace la un restaurant fast-food.