miercuri, 6 februarie 2013

”Pot Dorchester”: artefact de 100 000 de ani Video



Ce civilizație a confecționat vaze din argint în urmă cu 100.000 de ani? Și cum a ajuns acest obiect să fie încorporat într-o rocă sedimentară la o adâncime de aproximativ 15 metri? Desigur că pentru a făuri un asemenea obiect e necesară o tehnologie și cunoștințe superioare. Cine deținea așa ceva în trecutul îndepărtat? În iunie 1851, revista “Scientific American”, a publicat o știre conform căreia niște mineri au descoperit, în Dorchester, Massachusetts, SUA, un vas metalic.


Ei au declarat că au dinamitat o zonă și explozia a aruncat un imens nor și o ploaie de roci, unele dintre ele cântărind mai multe tone, care au fost împrăștiate în toate direcțiile. Printre fragmentele de roci au observat două bucăți de metal care, îmbinate aveau să formeze imaginea unei vaze misterioase. Obiectul, a fost denumit ”Vaza Dorchester”, (Pot Dorchester).


Lucrul ciudat însă este faptul că această vază, scoasă la lumină de la o adâncime destul de mare, indică faptul că a fost acolo de un timp extrem de lung, estimat la aproximativ 100.000 de ani. Artefactul, în formă de clopot, măsoară 10 cm înălțime și 12 cm în bază și are în compoziție zinc și argint, în timp ce părțile laterale sunt decorate cu aranjamente cu modele de buchete de flori, toate incrustate cu argint pur. Pe partea de jos a vasului se află o cunună încrustată, de asemenea, cu argint.

La vreme respectivă descoperirea a fost subiect de mare senzație: au curs multe conferințe, s-au făcut sute de filme documentare și s-au scris zeci de cărți de specialitate. De-a lungul anilor a fost examinat de către zeci de experți, ultima dată prin 1980 de către ”Muzeul de Arte Frumoase”, Boston, care deține un laborator specializat pentru analiza artefactelor antice.