miercuri, 6 februarie 2013

Meci de fotbal întrerupt de OZN-uri



10.000 de oameni prezenți în tribuna stadionului ”Artemio Franchi”, fremătau de nerăbdare urmărind meciul amical Fiorentina - Pistoiese. Puțin după pauză, tocmai când Fiorentina, care conducea cu scorul de 6-2, își făcea curaj pentru un nou atac la porta adversă, un zgomot puternic i-a înghețat atât pe fotbaliști cât și pe spectatori. Toții ochii erau ațintiți către o zonă de deasupra stadionului.


Cerul Fiorentinei începuse să se înnegrească treptat de ceea ce jurnaliștii, observatorii și comentatorii sportivi aveau să-l denumească drept un ”val de OZN-uri”. Căpitanul echipei Pistoiese, Romulus Tuci, își amintește: "Pe 27 octombrie 1954, la ora 15:27, au început să apară OZN-urile. Unul după altul. Avansau cu viteză constantă. Unul dintre ele s-a oprit exact deasupra cercului de la mijlocul terenului." Potrivit martorilor, deasupra stadionului Artemio Franchi s-a aliniat o escadrilă de vreo 20 de OZN-uri care și-au făcut apariția în trei valuri. Primul val de OZN-uri erau aparate cu aripi ca de vultur, al doilea val erau aparate sub formă de picături de apă, iar al treilea val erau celebrele OZN-uri sub formă de farfurii. Partida de fotbal a avut de suferit, fiind închisă. Apariția a rămas unul dintre cele mai faimoase fenomene inexplicabile din istoria Italiei. Mulți au încercat să dezlege misterul în mod rațional, argumentând că ar fi niște ”experimente militare” sau ”psihoză”, respectiv ”isterie în masă”.


Nimeni însă, nu a reușit să vină cu o explicație logică până acum. Într-un reportaj, efectuat la începutul lui ianuarie 2013 de către BBC, trei jucători și unul dintre faimoșii suporteri ai echipei au rememorat incidentul. "Văd și acum clar această priveliște incredibilă. Se deplasau foarte rapid, iar la un moment dat s-au oprit pur și simplu. Erau extratereștri. Asta cred și nu există altă explicație. A durat câteva minute. Așa, ca o comparație, le-aș asemăna cu niște trabucuri cubaneze. Pur și simplu mi-am amintit de trabucuri cubaneze, în modul în care acestea se deplasau”, a declarat Gigi Boni, suporter de o viață al Fiorentinei. Acum, la 80 de ani, coordonator al fan-clubului echipei, i-a rămas vie în memorie acea vedenie și își amintește de ea ca și cum s-ar fi întâmplat ieri.


Ardico Magnini, jucător cheie al Fiorentinei și în echipa Italiei la Campionatul Mondial din 1954, e pe aceeași lungime de undă cu Boni: "Îmi amintesc totul de la A la Z. Meciul s-a întrerupt pentru că toata lumea se uita la cer. Ceva strălucitor cobora de pe cer, strălucitor ca argintul. Am fost absolut șocat din momentul în care au apărut. Nu mai văzusem niciodată așa ceva înainte. În acei ani toată lumea vorbea despre extratereștri, toată lumea vorbea despre OZN-uri și am avut parte de o experiență reală, le-am văzut în direct, pe bune. Unul dintre acele obiecte semăna cu un ou s-a mișcat încet, încet, încet. Ceea ce am văzut, sigur a venit din altă galaxie. A fost un lucru minunat!” În anii '50 Fiorentina era una din cele mai bune echipe din lume. În următorul sezon au câștigat la pas primul lor titlu, la 12 puncte față de ocupanta locului doi, AC Milan. Începuseră deja să circule fel de fel de glume pe seama lor cum că ”vizitatori din altă galaxie” au ținut neapărat să vadă un meci de fotbal și Fiorentina a fost o alegere foarte inspirată. (BBC)